Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Aktuellt

SVT:s språkbruk

I går upptäckte jag följande text på startsidan på svt.se:

Vi får en inblick i hur det är att leva i tre flerspråkiga länder; Sydafrika, Kanada, och Spanien.

Detta är ett typexempelfelaktigt bruk av tecknet semikolon. Naturligtvis måste man använda kolon här i stället:

Vi får en inblick i hur det är att leva i tre flerspråkiga länder: Sydafrika, Kanada, och Spanien.

Läs mer om tecknet semikolon. Jag påpekade detta för SVT för över ett dygn sedan, men felet har ännu inte korrigerats. Det är mycket tråkigt, eftersom folk lär sig fel när de ser den här typen av fel. Och just det här felet är extremt vanligt: majoriteten av alla texter som produceras i dag, och som använder tecknet semikolon (och det är ganska många) använder det på det här, fullständigt felaktiga, sättet. Jag önskar att SVT tog lite mer ansvar när det gäller allmänbildning (och framförallt när det gäller att undvika att sprida missuppfattningar).

Uppdatering (2013-08-26 22:34:54): Några minuter efter att jag postade det här inlägget öppnade jag brevet med mitt röstkort till kyrkovalet 2013 (inte för att jag har för avsikt att rösta, utan mer av allmän nyfikenhet). Och vad hittar jag på det första uppslag jag får upp, om inte följande:

I kyrkovalet kan du rösta i tre val; kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Behöver jag påpeka att detta är ett typexempel på felaktigt bruk av tecknet semikolon? Man måste skriva

I kyrkovalet kan du rösta i tre val: kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

i stället. Jag ser nu också att samma fel finns på Svenska kyrkans webbplats, så jag skriver och informerar dem om det.

Uppdatering (2013-08-27 21:49:43): Felet på Svenska kyrkans webbplats är nu åtgärdat, vilket de skall ha en eloge för.

Uppdatering (2013-09-05 13:57:57): Nu såg jag texten

Ända sen hon var liten har NN haft mängder av besvär; stukningar, lunginflammationer, problem med hjärtat och framförallt väldigt svår värk.

på SVT. Det som kommer efter semikolonet kan inte fungera som en egen mening (fullständig huvudsats), så man kan inte använda semikolon här. Tvärtom är det ju ett skolboksexempel på när kolon används. Man måste alltså skriva

Ända sen hon var liten har NN haft mängder av besvär: stukningar, lunginflammationer, problem med hjärtat och framförallt väldigt svår värk.

Jag skriver och påpekar detta, men eftersom det är SVT det rör sig om [eller "eftersom det är jag som påpekar felet" eller "eftersom folk inte bryr sig om 'detaljer' såsom korrekt språkbruk", välj själv] väntar jag mig inte att felet kommer att åtgärdas. Återigen: jag tycker det är mycket tråkigt att en så välbesökt sida som SVT:s regelbundet (och nästan uteslutande) använder semikolon helt fel, eftersom folk då lär sig fel. "Redan" i dag är ju troligtvis majoriteten av allt semikolonbruk, t.ex. på personliga "bloggar", felaktigt.


Visa alla tidigare notiser.

Visa enbart de senaste notiserna.