Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Webbtjänster för personliga kontakter

Bakgrund: Läs gärna min bok Ändlös längtan.

I början av maj begick jag (förmodligen) ett stort misstag. Jag köpte ett (dyrt) helårsabonnemang på en av Sveriges största webbplatser för Internet-baserade kontaktannonser. Vi behöver inte gå in på exakt vilken tjänst det rör sig om, men jag kan väl åtminstone nämna att tjänstens namn börjar med ”e”, slutar med ”kontakt” och innehåller ett bindestreck.

Jag har varit betalande kund där flera gånger tidigare, och min erfarenhet har alltid varit att det i princip är omöjligt att få kontakt med någon via den tjänsten, oavsett hur många man själv skriver till. Följande utdrag ur min bok är ganska beskrivande:

Jag har fått tipset om att pröva att finna en partner via någon av de Internet-baserade tjänster som finns för ändamålet. Det har jag prövat, under långa perioder. Jag har faktiskt svarat på åtskilliga hundratals annonser, men i princip utan någon som helst framgång. Oftast slutar det med att jag skriver till några tiotal personer, och sedan sitter och trycker på F5 (eller Ctrl+R) var tredje sekund, timme in och timme ut, medan jag har blicken låst på länken till ”Inkorgen”, som indikerar antalet nya meddelanden (dock alltid ”0”). Ögonen blir mer blodsprängda för varje timme som går. Att spendera pengar på dessa Internettjänster är som att köpa och skrapa trisslotter [de allra flesta förlorar], fast besvikelsen är tusen gånger så stor vid varje förlust.

Sedan i maj har jag skrivit till över 200 personer. I många fall, i synnerhet i början, skrev jag personliga och intressanta brev enligt konstens alla regler. Dock har bara fyra av dessa personer skrivit tillbaka. Tre av dessa skrev bara tillbaka en gång – sedan försvann de spårlöst och gick inte att nå på något sätt. Samtidigt har exakt noll personer på eget initiativ tagit kontakt med mig. Så gott som ingen har på eget initiativ gått in på min profilsida – inte ens dem jag skrivit till.

Webbtjänsten har en matchningsfunktion, som varje dag ger fem förslag på matchningar. I den har jag markerat kanske hundra personer som intressanta för mig. Ingen har markerat mig som intressant.

Det finns en IM-funktion (”chatt”) på webbplatsen. Jag har flera gånger försökt att inleda sådana konversationer med användare. I samtliga fall har svaret antingen uteblivit eller varit ett automatiskt ”Nekad”.

Jag vet inte varför det går så illa för mig. Här är några hypoteser:

  1. Det går många (kanske 10, 100 eller 1 000) män på en kvinna.
  2. Jag är osedvanligt ful/oattraktiv. (Min profilbild är tillgänglig för alla, även för dem som inte går in på min profilsida.)
  3. Kvinnor som registrerar sig på tjänsten har som mål att hitta den ”perfekta” matchningen och ignorerar därför naturligt de allra flesta män.
  4. Många av de kvinnliga profiler som finns på sidan är inte äkta.
  5. Högre makter ser till att jag inte får det jag vill mest av allt vill ha i livet.

Om punkt 1, 3 och 4 är avgörande faktorer kan man tycka att webbtjänstens ägare borde skämmas – i praktiken lurar de ju då av pengar från folk (män).


Visa alla tidigare notiser.

Visa enbart de senaste notiserna.