Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Uppdrag granskning och lärarpris

Jag såg i kväll SVT Uppdrag granskning om fallet med den 14-åriga flicka som våldtogs på skoltoaletten av en äldre pojke och som sedan blev sviken av såväl jämnåriga som lärare. Trots att pojken dömdes för våldtäkt, så kom elever och lärare att tro på hans oskuld. Pojken rent av hyllades, medan hundratals, kanske tusentals, personer på Internet smutskastade flickan – de kallade henne för lögnare, och kommentarer om att bränna henne på bål, sticka ut hennes ögon etc. förekom.

Jag blev förtvivlad när jag såg programmet. Förtvivlad, men inte förvånad. Frågar man mig är man ett svin om man skriver så elaka saker som visades i programmet. Det finns ingen ursäkt – att vara ”en omogen tonåring” godtar jag inte som ursäkt, annat än i undantagsfall, men här verkar de elaka kommentarerna ha stått som spön i backen. Det är djupt tragiskt hur människor kan vara så elaka mot en medmänniska. De tycks inte ens vara förmögna att förstå hur den utsatta flickan känner sig.

I programmet nämndes också att folk misstrodde den tekniska bevisningen eftersom någon hört av ”en bekant till en bekant” att DNA-provet ”inte var att lita på”. Som matematiker/naturvetare är jag väldigt noggrann med kritiskt tänkande, kanske lite mer än gemene man, men det är mig ändå obegripligt hur tonåringar och vuxna människor så okritiskt kan acceptera påståenden, i synnerhet när människors väl och ve står på spel.

Vad kan vi dra för slutsatser av det här? Jag vet inte, men jag tänker så här: människan är ett djur (så klart), och trots att vi kan åka till andra himlakroppar i universum, så är människan ändå i mångt och mycket ett primitivt flockdjur, som följer med strömmen och inte i onödan försöker sätta sig in i hur andra mår. Jag har hela mitt liv avskytt grupptryck, och stundom fått smaka på dess bittra konsekvenser, men aldrig så mycket som den här 14-åriga flickan fått göra. Jag gråter med henne.

Jag tänkte trösta mig med en Sobril, men strax innan jag tog upp förpackningen så fick jag ett trevligt e-postbrev från Y-sektionen vid Linköpings universitet. Jag har tydligen blivit nominerad till priset för bra lärare med motiveringen

Riktigt bra lektionsledare, mycket pedagogisk och hjälpsam.

Den uppskattningen är mer värd än en hel förpackning Sobril!


Visa alla tidigare notiser.

Visa enbart de senaste notiserna.