Svar: Hej
- Från
- Andreas Rejbrand
- Datum
Stort tack för ditt meddelande.
Jag tror att man nästan behöver en doktorsexamen för att få en tjänst som universitetslektor, kanske även universitetsadjunkt. Jag var själv väldigt nära på att få en sådan examen som doktorand, men jag var tvungen att säga upp mig på grund av dålig mental hälsa och en lite för tung konflikt med den administrativa avdelningen. Hade jag fortsatt som doktorand hade jag definitivt inte blivit bättre på undervisning (det enda jag hade blivit bättre på var det väldigt specifika forskningsområdet jag blivit tilldelad, och eftersom jag endast hade velat undervisa efter examen kändes forskningen som ett spel för gallerierna), men trots det hade jag haft större möjligheter att få jobb som undervisare. Tyvärr spelar formella kvalifikationer större roll än verklig kompetens.
Jag har ännu inte på långa vägar kommit över det här, för hur jag än vrider och vänder på saken känns det så dumt att jag inte får arbeta med det jag verkligen är bra på (även rent samhällsekonomiskt). Min observation är samma som din, att det faktiskt finns ett behov och visst underskott av goda undervisare på högskolenivå. I och för sig är det inget stort underskott det rör sig om, åtminstone inte på MAI i dag, som har flera universitetslektorer och professorer som är mycket goda undervisare. Men jag tror ändå att ett litet underskott föreligger, och dessutom undrar jag om inte underskottet kommer bli värre om tio-tjugo år när flera av de bästa lektorerna och professorerna går i pension. (Och när det gäller ren entusiasm för undervisning vet jag inte om det finns någon på MAI i dag som slår mig.)
Jag håller ett konstant öga på lediga matematikjobb i Sverige, och har jag riktig tur kan det dyka upp något lämpligt. Men troligast är nog att jag blir kvar på läkarprogrammet.
Andreas Rejbrand