Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: En liten petitess

Tillbaka till originalmeddelandet.

Tack för ditt mycket relevanta meddelande som du naturligtvis skrev av den enda anledningen att du själv är starkt mån om att ha ett vackert skriftspråk.

Nej, den riktiga anledningen var nog att du tycker att jag lägger alldeles för lite tid och energi på språkvård.

Alternativt försöker du göra något åt mitt humör jag skrev om; du försöker pigga upp mig med lite språkvård, som du vet att jag tycker om!

Tänk vilka positiva egenskaper du uppvisade bara genom att skriva ett kort meddelande i min gästbok!

PS: Extra modigt av dig att ange både för- och efternamn!

Uppdatering (2013-10-05 20:23:31): Jag drog (uppenbarligen) den slutsatsen, att det här inlägget skrevs i syfte att provocera mig, att avsikterna var elaka. Det är däremot klart att jag inte kan veta det säkert. Det kan hända att meddelandets författare helt enkelt (precis som jag) har ett genuint intresse av att vårda det skrivna språket, eller att författaren hade hoppats att jag skulle bli glad över att någon annan också bryr sig om språket. Det förefaller något långsökt, tycker jag, men det är ändå tänkbart. Om meddelandet faktiskt skrevs med goda avsikter, så är det här mitt svar:

Jag misstänker att du har rätt, men jag är inte helt säker. Det kan hända att konsensus bland språkvårdare är att det skall vara "jag" och inte "mig", eller åtminstone att "jag" är att föredra framför "mig". Jag skall undersöka saken inom kort. [Jag vill i vilket fall som helst ogärna kalla det "ett uppenbart språkfel", eftersom det (åtminstone för mig) är betydligt mindre uppenbart än de språkfel jag nämner i min artikel om språkvård.]

Uppdatering (2013-10-05 20:55:44): Jag köpte just Språkriktighetsboken (9789113043708) från Svenska språknämnden, Svenska skrivregler (9789147084609) från Språkrådet och Svenska Akademiens grammatik (9789113032139) från Svenska Akademien. När jag får böckerna kommer jag läsa dem från pärm till pärm så att jag i framtiden även kan svara på frågor som rör "mindre uppenbara" fall.