Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: Programmering som hobby och jobb

Tillbaka till originalmeddelandet.

Tack för ditt meddelande.

Att arbeta som programmerare på ett företag är i stort sett som att arbeta med programmering på fritiden: programmering som programmering. Några skillnader, åtminstone i mitt fall, är dock följande: (1) vid yrkesmässig programmering bestäms vad som skall göras på ett annat sätt (ärendehanteringssystem, möten, kundönskemål, ...); (2) vid yrkesmässig programmering blir det mer av att underhålla existerande system och mindre av att skapa nytt; (3) vid yrkesmässig programmering samsas ett team om samma källkod genom ett versionshanteringssystem; (4) vid yrkesmässig programmering behöver man ofta sätta sig in i kod skriven av andra. Det sista är väl det jag själv tycker tar mest mental energi, så jag blir glad varje gång jag får en uppgift som innebär att jag på egen hand får skriva ny kod.

På fritiden arbetar jag nu med en ny version av AlgoSim. I praktiken går jag alltså till jobbet klockan åtta på morgonen och programmerar system för elmätning i Delphi fram tills klockan fem på eftermiddagen. Då går jag hem och programmerar matematisk mjukvara i Delphi ungefär till midnatt. (Hade jag inte tyckt så mycket om att programmera i Delphi hade detta nog blivit lite tjatigt.)

Jag tycker att jag nu har en bra balans mellan arbete och fritid – faktiskt en bättre balans än jag någonsin haft. Jag blir inte trött och sliten av att programmera på jobbet, så när jag kommer hem på eftermiddagen/kvällen är jag full av energi för att utveckla AlgoSim. Det är också fantastiskt skönt att inte alls behöva vara orolig för ekonomin. Med en lön på 29 000 kronor per månad före skatt behöver jag knappt ägna en tanke åt ekonomin.

Andreas Rejbrand