Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: Kvadraticusprogram

Tillbaka till originalmeddelandet.

Tack för ditt meddelande.

Artikeln om kvadraticusfunktioner skrev jag när jag gick andra året på gymnasiet, och jag har faktiskt funderat på att ta bort den från webbplatsen eftersom den inte riktigt håller samma kvalitet som artiklar jag skrivit i ”vuxen ålder”. Men det är ju kul att den uppskattas ändå!

Programkoden i artikeln är skriven i Pascal och kan med mycket små ändringar skrivas om till valfritt program- eller skriptspråk. Sedan har olika program- och skriptspråk olika möjligheter till att rita grafer (antingen med en hel del manuellt arbete eller med någon färdig komponent för ändamålet). Det du egentligen vill ha är förmodligen dock en matematisk programvara, helst med inbyggd skriptfunktion, så att du bara behöver skriva in programmeringsfunktionerna.

Det finns många sådana, varav de flesta och bästa kostar pengar. I min egen AlgoSim (som är gratis) kan du tyvärr inte på något enkelt sätt implementera funktionerna i den form de står i (även om du skall kunna göra det i nästa version av AlgoSim). Däremot kan du använda Iverson-parenteser för att definiera sink och cosk:

Definiera först ”periodfunktionen“:

p ≔ "x" ↦ "x − 360⋅⌊x/360⌋"

Sedan definierar du

sink ≔ "x" ↦ "[x ≥ 45 ∧ x ≤ 135] − [x ≥ 225 ∧ x ≤ 315] + ([x ≤ 45 ∨ x ≥ 315] − [x ≥ 135 ∧ x ≤ 225])⋅tan(x°)"

cosk ≔ "x" ↦ "[x ≤ 45 ∨ x ≥ 315] − [x ≥ 135 ∧ x ≤ 225] + ([x ≥ 45 ∧ x ≤ 135] − [x ≥ 225 ∧ x ≤ 315])⋅cot(x°)"

Sammansättningen mellan sink (eller cosk) och periodfunktionen är då (nästan, en liten sak behöver åtgärdas – vilken?) samma funktion som sink (eller cosk) i artikeln.

Andreas Rejbrand