Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: Repetition av matematik och fysik

Tillbaka till originalmeddelandet.

Tack för ditt meddelande.

Det här är lite av ett bekymmer.

När jag först började på läkarprogrammet var jag ganska orolig för det här. Nu har jag så pass mycket arbete att göra att jag inte riktigt hinner oroa mig. Det är ett problem, emellertid, för jag var väldigt vass på i synnerhet matematikundervisning, och som ofta kan man misstänka att principen use it or lose it gäller, åtminstone till viss del.

Men, jag har på senare tid lugnat ner mig lite. Den nyligen nämnda principen är inte absolut (tänk cykling). Jag tror (och hoppas) att jag inte kommer att glömma de viktigaste principerna och insikterna, utan på sin höjd specifika detaljer, som jag snabbt kan lära om på några minuter genom att läsa om t.ex. definitioner. Själva den matematiska logiken och de sorters resonemang som används inom matematiken glömmer man nog inte om man arbetat så mycket med matematik som jag har gjort. I varje fall hoppas jag det.

Men, nej, jag har nästan inte arbetat alls med matematik sedan jag slutade på MAI. Däremot planerar jag att börja med det inom en rimlig framtid. Just nu skriver jag en ny texteditorskomponent och efter det tänkte jag göra en mindre uppdatering av AlgoSim. Sedan planerar jag faktiskt att fortsätta på min bok om matematisk analys. Då kommer jag återigen att praktisera matematik, är tanken.

Men även i den situationen är det tråkigt att jag inte längre arbetar aktivt med undervisning, för som lärare får man så mycket insikt om hur studenter tar in matematik, vilket är ovärderlig kunskap när det gäller att författa läromedel. Jag har i och för sig samlat på mig väldigt många observationer under mina år som lärare, men det är ändå problematiskt att jag inte längre dagligen befinner mig i den miljön. Jag går miste om mycket på det sättet.

Andreas Rejbrand