Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: Oäkta Windows-kopia

Tillbaka till originalmeddelandet.

Om du med "COPY" menar en piratkopia, d.v.s. en oäkta version av Windows, så är den mycket mindre säker än en äkta Windows-version. Man skall aldrig använda piratkopierad programvara, vilket är olagligt, oetiskt och dessutom ett datasäkerhetsproblem både för den aktuella användaren och för andra personer med tillgång till Internet.

Microsoft Windows har sedan XP en inbyggd brandvägg och Microsoft har sedan en tid tillbaka också erbjudit gratis antivirusmjukvara (Microsoft Security Essentials). Dessutom finns bra gratis tredjepartsantivirusmjukvaror, som t.ex. den från AVG. Har man en äkta Windows-version är det sålunda möjligt att få tämligen gott skydd utan extra kostnad.

Förutom att ha en äkta Windows-version, brandvägg och antivirusprogramvara är det också mycket viktigt att man alltid ser till att uppdatera sina mjukvaror (allteftersom sårbarheter upptäcks). Man skall sålunda alltid ha Windows Update (som finns i äkta Windows) aktiverat och alltid installera de senaste uppdateringarna. Sunt förnuft är också ovärderligt: klicka inte på länkar i falska e-postmeddelanden från företag, banker och myndigheter (utvärdera rimligheten i brevet, granska visuella stilen och språkbruket, titta i statusfält eller popup eller HTML-kod vart länkarna faktiskt går), öppna inte bilden semesterbild.jpg.exe, undvik osäkra webbplatser o.s.v.

Om man inte har råd att köpa en äkta kopia av Microsoft Windows kan man med fördel använda en gratis Linuxversion som operativsystem, t.ex. Ubuntu eller Linux Mint.

Andreas Rejbrand