Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: Extrajobb

Tillbaka till originalmeddelandet.

Stort tack för ditt meddelande.

Jag tror inte att jag har lättare att få jobb än någon annan. Kunskaper och färdigheter inom matematik, fysik, programmering, språkvård, digital typografi, kreativitet, etik och moral o.s.v. verkar inte efterfrågas. Jag har väl snarast alltid känt att folk är väldigt oimponerade av sådana färdigheter. (Programmering kanske kan ge jobb, men jag är inte expert på något område inom programmeringen, vilket troligtvis behövs. Det programspråk jag kan bäst är vidare Delphi, vilket kanske är det som efterfrågas allra minst i dag...) Jag är främst matematiker, men jag har ingen aning om vad en matematiker kan göra, förutom att arbeta på universitet. Jag har som bekant sökt jobb på ICA Maxi två gånger, utan framgång. Och bortsett från att jag skulle kunna bidraga med bättre språkbruk på reklamskyltarna, så tror jag inte jag är bättre än någon annan kandidat till sådana ”okvalificerade” jobb.

Sedan vet jag inte om jag skulle orka ha ett jobb vid sidan av studierna. Inte på grund av att studierna är för intensiva, utan för att det extra ”krånglet” skulle kräva mer mental energi än vad jag har. Jag är sedan länge slutkörd på den fronten. Att hålla humöret uppe så pass att vardagen fungerar är för övrigt ett heltidsjobb i sig, och ett extrajobb skulle kunna ha en negativ inverkan på den mentala hälsan. (HEL-kursen höll på att ta död på mig...)

Jag har faktiskt en plan. Säg att jag lånar 700 000 kronor, och att en AT-läkare har 32 000 kronor i lön. Med den lönen skulle jag normalt sett göra en vinst på nästan 10 000 kronor per månad, så jag kan amortera 10 000 kronor per månad. Då har jag betalat av hela skulden inom sex år. I praktiken borde jag kunna ordna lån med längre avbetalningstid än så, vilket gör att jag faktiskt får pengar över. Dessutom kommer jag inte att vara AT-läkare hela livet. Jag är inte främmande för att välja en bristspecialitet eller att flytta norrut. Och då kan riktigt höga löner bli aktuella inom bara 15 år eller så.

Genom att låna pengar får jag mer utrymme nu, men större utgifter i framtiden. Men att överleva nu känns viktigare än att snabbt bli löjligt rik i framtiden.

Andreas Rejbrand