Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: LaTeX vs Word

Tillbaka till originalmeddelandet.

Tack för ditt meddelande.

Det är en mycket bra fråga! Som du kanske vet klagar jag en hel del på bristerna i Microsoft Word: programmet kraschar mycket ofta när man redigerar stora dokument med många formler och andra "avancerade" objekt, filer blir korrupta (med dataförlust som följd), det finns en stor mängd småbuggar, och det finns stora begränsningar i funktionaliteten på sina håll. (Se avsnitt 4.1 i min rapport till examensarbetet 2011.)

Ändå håller jag fast vid Microsoft Word. Varför? Kanske för att fördelarna överväger. I många fall, kanske de flesta, fungerar Word utmärkt. I enklare dokument är buggarna inte särskilt synliga, och man kan lära sig att undvika dem. Det underlättar också rejält att Word automatiskt återskapar dokumentet efter att programmet kraschat (tydligen är utvecklarna på Microsoft medvetna om instabiliteten...). Och genom diverse tricks man lär sig med åren kan man också komma förbi flera av de begränsningar som finns i funktionaliteten. När allt fungerar är egentligen Microsoft Word en trevlig upplevelse. Inte minst är formeleditorn, när den fungerar, helt suverän och helt överlägsen LaTeX. Själv infogar jag formler bara med tangentbordet -- det finns kortkommandon och koder för allt. (Se min sammanfattning på StackOverflow.) Detta i kombination med WYSIWYG-renderingen är mycket svårslaget. Jag vågar påstå att formel­inmatningen, när den fungerar, är nära på perfekt. Buggarna stör, liksom den dåliga prestandan i stora formler, men oftast överväger fördelarna.

Det går helt enkelt mycket snabbt att skapa vackra dokument i Word, om man gör allting rätt och undviker saker som inte "går" att göra, och dessa kan direkt exporteras till PDF.

En bidragande orsak till att jag håller fast vid Word kan också vara "gammal vana". Redan på högstadiet var jag "expert" på (den tidens) Word, och då kände jag inte heller till bristerna (Word var faktiskt stabilare förr, men funktionaliteten går framåt, om än olidligt sakta på senare tid).

Jag har för övrigt planerat att inom kort skriva en artikelserie dels om bristerna i Word, dels om hur man på olika fantasifulla sätt kan komma förbi begränsningar i funktionaliteten.

Men det är klart att jag funderar på alternativ, då och då. Det som ligger närmast till hands är nästan (X)HTML5 + CSS + SVG + MathML + JavaScript( + XSL(T)). Det är bara synd att så få användaragenter stödjer MathML och att utskriftsstödet är så dåligt.

Andreas Rejbrand