Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Svar: Matematik- och fysikkurserna på universitetet

Tillbaka till originalmeddelandet.

Jag upplevde överlag alla matematikkurser som lätta, både på grundnivå och på avancerad nivå. I synnerhet minns jag att jag, när jag läste kursen i vektoranalys, tänkte att det gick "oförskämt bra" för mig. I just den kursen, av någon anledning, gick allt hur enkelt som helst. Däremot är det klart att en del kurser, framförallt på avancerad nivå, krävt en del jobb, i synnerhet med inlämningsuppgifter som inte alltid är helt triviala. Men överlag kan jag inte säga något annat än att jag upplevt matematikkurserna som enkla. Och tur är väl det, eftersom jag i fyra år nu undervisat i matematik...

Generellt sett tycker jag att matematik är lättare än fysik, och det tror jag att de (allra?) flesta matematiskt lagda personer håller med om. Den avancerade kursen i kvantmekanik tog jag redan i årskurs tre (eller två?), vilket kanske var lite väl tidigt, eftersom man helst bör ha en massa matematik (funktionalanalys, komplex linjär algebra, komplex analys, partiella differentialekvationer, abstrakt algebra, ...) i bagaget innan man ger sig i kast med QM. Den kursen tyckte jag var ganska svår (då), och tyvärr syns ju det också på det mediokra betyget (4) jag erhöll. Sedan vågar jag också påstå att kurslitteratur och föreläsare överlag håller betydligt högre kvalitet inom matematikområdet än inom fysiken. I synnerhet kom jag aldrig riktigt överens med Kittel; ofta måste man gissa sig till vad som menas, eftersom han "glömmer" att ge entydiga beskrivningar av begreppen.

Ja, jag gjorde hela kursen i talteori på fem dagar. Jag fick boken på måndagen, och på fredagen hade jag läst den (från pärm till pärm) och gjort alla inlämningsuppgifterna. Däremot kan jag inte påstå att det säger alltför mycket om mina intellektuella färdigheter eftersom de flesta inlämningsuppgifterna var tämligen enkla. Och i vilket fall som helst är fem dagar klart tillräckligt om man bara ger det hög prioritet. Det var inte någon svår kurs.

Andreas Rejbrand